Talent van vluchtelingen een oplossing voor personeelstekort sector?

December 10, 2021

De sector blijft de gevolgen voelen van een tekort aan goed opgeleid personeel. Overal proberen we jongeren te motiveren voor een technische opleiding in de Mobiele Werktuigen. Dat is een hele klus. Het onderwijsplatform Tim heeft ontdekt dat er een groep mensen in Nederland is die heel graag én een opleiding wil volgen én wil werken in onze branche. Onder vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Syrië, bevinden zich supergemotiveerde techneuten die voor het personeelstekort in de sector van de Mobiele Werktuigen de komende jaren het verschil kunnen maken.

Zo willen we u graag voorstellen aan Saad Tarsha Khurdi. Hij is 34 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij vluchtte in 2014 vanwege de oorlog in zijn land, met zijn gezin, uit Syrië, nadat het bedrijf waar hij werkte werd gebombardeerd.

Diploma met subsidie en financiële ondersteuning provincie
In mei 2018 maakte het Friesland College in Heerenveen kennis met Saad en zijn begeleider Job Vos van Vluchtelingenwerk, om te zien of Saad een opleiding Mobiele Werktuigen kon volgen. Hij was behoorlijk sleutelvaardig dankzij zijn werk in Syrië bij een tractorreparatiebedrijf van zijn familie. Via de adviseurs van Fedecom is Saad terechtgekomen bij de firma Tjalma in Oldekerk. Omdat de proefperiode voor beide partijen goed verliep, kreeg Saad met financiële ondersteuning van de Provincie Drenthe en de stichting OOM, een jaarcontract aangeboden. Op deze manier kreeg hij de kans om zijn diploma niveau 2 te halen.

Gemotiveerde vluchtelingen werven en opleiden
Voor alle AVO-vakken en de technische bijscholing kon hij rekenen op het Friesland College waar ze hem met wat extra hulp bij diverse vakken, klaarstoomden voor zijn examen/assessment in september. Gedurende zijn praktijkopleiding werden zijn resultaten vastgelegd in zijn werkboek en mocht hij rekenen op een intensieve begeleiding van Tjalma. Een gezamenlijke inspanning die beloond is met de uitreiking van het diploma Monteur Mobiele Werktuigen op woensdag 9 oktober. Voor Tjalma, Fedecom en Het Fries College een succesvolle manier om gemotiveerd personeel te werven én op te leiden. En voor Saad? Voor hem is het de eerste stap op weg naar een zekere toekomst in de techniek. Op dit moment werkt Saad met veel plezier bij een reparatiebedrijf van grondverzetmachines.

Voor bedrijven kan het opleiden van vluchtelingen (statushouders) een oplossing bieden voor de steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

“Syrische vluchtelingen kunnen prima medewerkers zijn in Nederlandse organisaties. Wel is er meestal extra tijd en aandacht nodig – niet alleen in de eerste weken maar over een langere periode – om de integratie op de werkplek tot een succes te maken.” (Bron: Rapport ‘Syrische vluchtelingen aan het werk’, eindrapportage en onderzoekverantwoording, januari 2019)

Tekst: Van Dijk Teksten

Deel dit bericht:

Volg ons op: