WorldSkills in Kazan: de beste monteur Mobiele Werktuigen doet mee!

December 7, 2021

Peter van Andel vertegenwoordigt Nederland van 22-27 augustus 2019

Over een paar dagen vertrekt Peter van Andel, de winnaar van de Skills Heroes Nederland, naar de WorldSkills in Kazan, Rusland. De monteur mobiele werktuigen is volledig voorbereid en getraind voor deze wedstrijd. Hij blijft rustig onder alle aandacht van de laatste weken en heeft veel zin om te laten zien wat hij waard is op wereldniveau. Zenuwen? Peter niet; hij heeft er alles aan gedaan om zich maximaal voor te bereiden en doet ‘gewoon’ zijn best, straks van 22 tot 27 augustus.

Peter werkt bij de firma Hamoen in Ameide en volgde de niveau 4 opleiding Technicus Mobiele werktuigen, bij Aventus in Apeldoorn. Hij is inmiddels geslaagd voor deze opleiding. In maart van dit jaar won hij met glans het NK Skills Heroes waardoor hij voor Nederland mag uitkomen in Kazan. Dat hij een vakman is heeft hij dus al bewezen. Nu de rest van de wereld nog laten zien dat hij de beste in zijn vakgebied is!

Peter vertrekt zondag 18 augustus voor de WorldSkills met het hele Skills team-NL. Mét coach Paul Dijkstra van Fedecom, docenten/trainers Wilco Hutten en Rudi van de Vegte én nog enkele personeelsleden van Aventus die hem volgen -met het maken van video’s- en gaan aanmoedigen natuurlijk!

Hoe heeft Peter zich voorbereid op deze uitdaging?
“Ik ben diverse keren naar Aventus geweest om extra te trainen met motoren en hydrauliek. Om meer te weten komen over motorolie en versnellingsbakolie, ben ik naar Kroon-Oil in Almelo geweest. Daar ben ik een stuk wijzer van geworden. Dankzij de contacten van Paul heb ik daar een kijkje mogen nemen en ook de trainingen bij SMT Emmeloord (voor Volvo) en Cummins in België geven me nog nét dat extra stuk kennis en vaardigheden dat ik straks in Kazan kan gebruiken. Heel fijn dat iedereen mij helpt en begeleidt.”

Stress? Houd je hoofd koel!
Zo te horen komt Peter straks goed beslagen ten ijs op de WorldSkills. Ook op het mentale vlak is er de nodige training geweest. De organisatie van WorldSkills Nederland verzorgde voor de deelnemers teambuildingsdagen en het laatste weekend voordat het echt gaat gebeuren, trekken de studenten nog twee dagen intensief met elkaar op. Een gezellige club, waarin jongelui bruikbare tips krijgen om tijdens de wedstrijd het hoofd koel te houden. Je vak perfect beheersen is één ding, maar je hoofd erbij houden, ook als de stress toeneemt, is belangrijk om te kunnen winnen.

Hoe is het met de zenuwen van Peter?
“Oh, dat valt wel mee, hoor. Ik ben van mezelf niet zo snel nerveus. Ik heb me goed voorbereid, heb er heel veel aan gedaan om alles in de vingers te krijgen. En we zien het wel. Ik doe mijn best, probeer te genieten van dit bijzondere event en hoop er het beste van. Ik heb ook geen enkel idee over mijn tegenstanders. Als we daar zijn kan ik dat pas inschatten, eerst maar eens zien hoe zij presteren.”

Meer over WorldSkills 2019
De WorldSkills zijn wereldkampioenschappen voor beroepen. Ruim 1.600 jonge vakmensen uit verschillende vakgebieden nemen het tegen elkaar op om de titel van beste vakman of vakvrouw ter wereld te bemachtigen. Het Nederlandse Skills Team bestaat uit 29 nationale mbo-kampioenen en één vmbo-kampioen. Zij vertegenwoordigen Nederland op de 45e editie van WorldSkills in Kazan (Rusland), van 22 tot en met 27 augustus 2019.

Fedecom wenst het Skills Team Netherlands, en speciaal Peter van Andel, héél veel succes in Kazan!

Tekst: Alinda van Dijk

Deel dit bericht: