Dit is Bryan: Ambassadeur van Techniek

December 24, 2021

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=NOzsjdT8A-I&feature=youtu.be  

Introductie Bryan Steinz
Bryan Steinz (19) heeft eigenlijk altijd al interesse in techniek gehad. Zo repareerde hij altijd de fietsen van de mensen om hem heen wanneer er iets defect was. De combinatie van techniek en het helpen van anderen gaf hem telkens een goed gevoel. Toen hij voor de keuze kwam te staan welke studierichting hij zou moeten kiezen, wist Bryan dus ongeveer wel waar zijn talenten lagen. Door middel van een flyer van het SOMA College, werd zijn interesse voor een technische opleiding gewekt. Op de open dag meldde hij zich aan. Omdat Bryan uit de stad komt – Almere – heeft hij vanuit huis geen ervaring met het besturen van GWW machines of het hebben van enige ‘basis’ kennis. Zijn medestudenten vanuit de plattelandsdorpen, hebben dat meestal wat meer. Bryan: “Het voelde aan alsof zij in het begin echt een voorsprong op mij hadden.” Echter, ook in Bryans familie zit technisch talent. Zijn vader en opa hebben beide een technisch beroep. Dankzij de goede uitleg en aanpak op school wist hij de lesstof snel onder de knie te krijgen. Inmiddels is hij zijn achterstand al lang ingelopen. Bryan zegt daar zelf over: ‘Je moet ook gewoon aanleg voor het vak hebben. En natuurlijk geen twee linker handen.’


Opleiding
In 2016 begon Bryan met de opleiding “Monteur niveau 3 BOL” op het SOMA-college in Harderwijk. De combinatie van theorie en praktijk spreekt hem erg aan. Waar het eerste leerjaar zich toespitst op de theorie met aansluitende praktijk, wordt dat later in de opleiding vooral het leren in de praktijk middels stages. Globaal gezien bestaat de opleiding ongeveer voor zo’n 65% uit theorie en 35% uit praktijk (exclusief stage). Zo wordt er in het eerste leerjaar bijvoorbeeld het vak ‘motoren’ gegeven waarbij alles uitgelegd wordt over hoe een motor in elkaar zit. Bryan: “Eerst had ik geen idee over hoe dit in elkaar zit. Maar na de uitleg erover, was het eigenlijk heel logisch.” Bryan is al voor zijn eerste stage bij PON in Almere begonnen. Het is een ideale leerplek voor hem, een prachtig bedrijf op een steenworp afstand van thuis.

Het begon bij PON met een kleine opdracht. Daarna kreeg Bryan meer en ingewikkeldere opdrachten zoals het volledige reviseren van een motor. Nu heeft Bryan een vast contract bij zijn stagebedrijf. Bryan wil na zijn huidige opleiding BBL Niveau 4, naar het HBO. De studierichting “Engineering” spreekt hem erg aan.

Verwachtingen
Wanneer je deze opleiding gaat doen, moet je niet de verwachting hebben dat de opleiding uit 100% praktijk bestaat. Je begint echt met de theorie. De eerste twee leerjaren bestaan ongeveer voor 65% uit theorie en 35% uit praktijk. En in het 3e jaar krijg je eigenlijk al bijna geen praktijk meer. Het is dus belangrijk dat je hier goed over nadenkt van tevoren anders valt het je misschien tegen. Bij praktijk betekent het dat dit niet altijd sleutelen is, maar dat het ook kan bestaan uit meten aan een installatie, of een hydraulisch en/of elektrisch schema opbouwen op een training installatie.

En je moet dus handig zijn. Aanleg hebben voor het vak. Én geïnteresseerd zijn in techniek! Komt dat overeen met jouw wensen en talenten en besluit je een technische studie te gaan doen? Dan heb je als bijkomend voordeel dat je eigenlijk vrijwel zeker bent van een baan. Werkgevers staan te springen om technisch goed geschoold personeel.’

Ambassadeur van Techniek
Bryan deelt graag zijn enthousiasme over het vak. Eerder is hij ambassadeur geweest van het MBO. En in 2019 heeft hij meegedaan met de Skills Heroes 2019. Hij schopte het tot de 3e plaats. In de RAI in Amsterdam nam hij het op tegen een aantal medekandidaten. Daarbij werd van hem verwacht dat hij vijf technische opdrachten binnen een bepaalde tijd uitvoerde.

Door het meedoen met Skills Heroes kwam Bryan in aanraking met TIM. Daar kreeg hij een shirt uitgereikt waar TIM op stond. De kwalificatiewedstrijden staan ook voor dit jaar gepland. Daar neemt Bryan ook weer aan deel in de hoop op een finaleplaats. De finale zal in maart plaatsvinden.

Bryan: ‘Door ambassadeur te zijn of mee te doen met Skills Heroes laat je zien wat het vak Techniek allemaal met zich meebrengt. Het mag geen ondergeschoven kindje zijn, het is juist een hele bloeiende bedrijfstak en super gaaf om in te werken. Er moet meer geïnvesteerd worden in techniek. De sector is nog ondergewaardeerd terwijl Mbo’ers hard nodig zijn. Ik wil graag mijn bijdrage leveren om dat te veranderen. Ik hoop dat steeds meer jongens en meiden voor techniek kiezen. Bij PON werkt er nu maar een vrouw tussen veertig mannen. Dat is toch erg jammer. Vrouwen zijn hier heel welkom.’ We hebben Bryans vrouwelijke collega ook even gesproken. Ze werkt al 9 jaar in de techniek. “Lekker bezig zijn, elke klus is weer anders. Super leuk, ik zou niets anders willen!”

Deel dit bericht: