Praktijkopleiderstraining

January 5, 2022

Een bedrijf welke zijn studenten of stagiairs maximale slagingskanten gunt zorgt voor een goede begeleiding. Goede begeleiding is opgebouwd uit meerdere elementen. Extern samenwerken met de school is een must. Iedere mbo-instelling beschikt over zogenaamde BPV-begeleiders. Zo’n begeleider bezoekt enkele keren per jaar de student op het bedrijf en maakt afspraken over de voortgang en het wegnemen van belemmeringen. Ongeveer een kwart van alle studenten wordt daarnaast begeleidt door een Mentorplus-begeleider. Dit is een externe begeleider die een keer of 6 per jaar op het bedrijf de student helpt met zijn studie, zijn huiswerk en andere zaken. BPV-begeleider en mentorplusbegeleider kennen en informeren elkaar daar waar nodig.

Maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker is de begeleiding vanuit het bedrijf. In onze sector noemen wij zo iemand een Praktijkopleider. Al in de middeleeuwen kenden we in Europa het systeem van de meester die zijn gezel begeleide naar het meesterschap. Zo kun je nu nog steeds de rol van deze praktijkopleider beschouwen.

In het huidige tijdperk is de rol van Praktijkopleider iets mee dan alleen de man in het bedrijf die de student bij zich heeft lopen. Hij moet ook iets afweten van de eisen die de opleiding aan de student stelt en van het onderwijssysteem. Hij moet iets weten van de taken en opdrachten en de tijdsplanning en van vaardigheden in het begeleiden. Vanaf november heeft Tim een eigen twee daagse praktijkopleiderstraining op de plank liggen. De eerste startdatum is 8 november. Inschrijven dus. Meld jezelf of collega of medewerker aan. Dat kan via: https://www.aerestech.nl/opleidingen-en-trainingen/trainingen/praktijkopleiderstraining 

Deel dit bericht: