“MET MIJN EIGEN CONCEPT BEN
IK AL 3 X KAMPIOEN GEWORDEN”

Drie keer op rij kampioen worden, in Nederland én de BeNeLux. Ivo Galekop (36) zette een prestatie neer die in de historie van autocross nog nooit was gezien. Zijn verklaring: “Door mij altijd bezig te houden met techniek en veel zelf te ontwikkelen, ben ik tot een concept gekomen dat werkt!” 

Mobiele Techniek

Niet alleen op sportgebied gaat Ivo voor goud. Werkte hij eerst jarenlang met veel plezier als automonteur, dit jaar heeft hij zich omgeschoold naar trainer Mobiele Techniek. “Mobiele techniek is veel uitgebreider en complexer dan automotive, dat vind ik heel interessant. De afgelopen jaren is de techniek in een stroomversnelling geraakt. Vroeger werd een trekker voornamelijk gebruikt om iets voort te bewegen, terwijl hij nu steeds meer wordt gebruikt om complexe werktuigen aan te sturen. Dat vind ik heel interessant! Je moet je daarvoor niet alleen meer verdiepen in de werktuigen zelf, maar ook in slimme software die dit mogelijk maakt. En er wordt veel gevraagd van de hydrauliek, gps en besturing in de precisielandbouw, die steeds populairder wordt. Een mooie techniek, die ik graag overdraag op anderen. 

Doen wat je leuk vindt

Leerlingen inspireren en zorgen dat zij hun hart volgen, dat vind ik heel tof. Als er één ding is dat ik ze wil meegeven, is het wel dat het belangrijk is om te doen wat je leuk vindt. Geeft iets je energie, dan hoef je de motivatie niet te zoeken, die ís er gewoon. Kijk naar mij: als rallyracer zit ik nooit achterover. Ook in de winter, als er geen wedstrijden zijn, ben ik aan het sleutelen en ontwikkelen. Dat het me veel tijd kost, vind ik geen probleem. Het is tenslotte mijn passie. 

Kampioen worden = leren en innoveren

De techniek in de landbouw gaat hard, je moet continu bijleren en innoveren. Dat is in de crosswereld niet anders. Ik analyseer alles van elke rit: wat was het toerental, wat gebeurde er met remmen, hoe was de wegligging? Je moet geen tunnelvisie hebben, maar een brede kijk. Dat is iets wat ik mijn leerlingen ook probeer mee te geven. Wees geïnteresseerd, kijk om je heen wat er speelt. Daarmee kom je verder. In ons allemaal zit een kampioen!” 

“Met mijn eigen concept ben
ik al 3 x kampioen geworden”

Interview met Ivo Galekop (36)