De toekomst ligt aan je voeten
Een toekomst van studeren en werken in een wereld vol unieke machines die steeds meer kunnen en steeds slimmer worden? Jij houdt die toekomst in beweging met mobiele techniek. Een vakgebied waarbij je hersens samen met je handen het voornaamste gereedschap worden. Om de toekomst groener, duurzamer en innovatiever te maken. Het is aan jou.
De vrijheid en de afwisseling zijn het mooiste van het vak.
Bekijk de video’s
leer alles over het mooie va
Check de open dagen
kijk snel voor een school bij jou in de buurt
Bezoek onze beursstand
en download de 3D VR modellen
Doe de Tim Test
en zie of techniek iets voor jou is
Opleidingen in mobiele techniek
Wil je je technische skills verder ontwikkelen? Dan zit je bij Tim goed. Je vindt hier informatie over verschillende mbo-opleidingen, die gespecialiseerd zijn in mobiele techniek. De keuze voor mobiele techniek is een goede stap naar een mooie carrière, want je wordt opgeleid voor een toekomstgericht, dynamisch en hightech vak. En er is een groot tekort aan technische vakmensen. Wil je meer weten? Op deze site vind je informatie over opleidingen, open dagen en stagemogelijkheden. Welke kant van mobiele techniek je ook kiest: je kunt na – of al tijdens – de opleiding meteen aan de slag, ook bij een van de partnerbedrijven van Tim!
In de les leer je het echte vakmanschap.
Een basisopleiding in mobiele techniek duurt twee jaar en – als je blijft doorleren – maximaal vier jaar. Er zijn vier niveaus en er is daarna nog een specialistenopleiding. Wil je precies weten hoe het zit, klik dan hier. Er zijn verschillende mbo’s die opleidingen aanbieden die te maken hebben met mobiele techniek. Om de juiste keuze te kunnen maken, is het handig om te weten in welke sector je wilt werken. Er zijn er zes, – landbouw, veehouderij, groen, tuinbouw, industrie & intern transport en infra.
Groentechniek
Van minitrekkers tot bosmaaiers: jij kunt ze allemaal repareren en onderhouden. Je werkt voor hoveniers, campings of golfbaancomplexen, maar ook bij particulieren en biomassa-initiatiefnemers.
Industrie & Intern transport
Grondverzetmachines, kranen, hoogwerkers, heftrucks of stapelwagens: jij onderhoudt, repareert en keurt machines en transportmiddelen rondom een bouwplaats, in de werkplaats of in een magazijn.
Infra
Bij het aanleggen van wegen, dijken, kanalen en bruggen wordt gewerkt met hightech grondverzet- en bouwmachines. Maar Infra heeft ook betrekking op intralogistiek: interne transportoplossingen. Jij keurt, repareert en onderhoudt al deze machines.
Landbouwtechniek
Als landbouwtechnicus kom je op bedrijven voor voeder- en open teeltgewassen en verhelp je storingen. In de werkplaats werk je aan het onderhoud, de veiligheid en keuringen van landbouwmachines.
Tuinbouwtechniek
Je kent alle technische snufjes van tuinbouwmachines en installaties. Je werkt aan het onderhoud, verhelpt storingen en keurt machines en installaties voor de productie en oogst van bijvoorbeeld perk- en potplanten en snijbloemen.
Veehouderijtechniek
Je onderhoudt, keurt en repareert onder andere melkwinnings- installaties, mestrobots en voersystemen. Je werkt vaak op locatie bij de veehouder op het bedrijf.
Waar zijn de MBO- scholen?
Wil je weten waar je een opleiding kan doen?
Hoor het eens van een ander
Doe je een mobiele techniekopleiding, dan leer je veel; heb je na – of zelfs al tijdens – je schoolloopbaan werk; krijg je een goed startsalaris en zijn er volop doorgroeimogelijkheden. Maar hoe is het op school? Deze studenten vertellen het je.
In de zomer werk je veel op locatie, ‘s winters in de werkplaats.
Stages
In het mbo is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er zijn twee mbo-leerwegen: een theoretische en een praktische. De officiële namen voor de verschillende leerwegen zijn: de beroepsopleidende leerweg (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij de theoretische bol-opleiding leer je het vak voornamelijk op school, de stages zijn korter. Je hebt het meeste contact met docenten of studenten. Kies je voor de praktische bbl-opleiding, dan kies je voor onderwijs gecombineerd met een startersbaan. Je hebt het meeste contact met collega’s of je werkgever. Bij deze leerweg krijg je een salaris, omdat je een aantal dagen in de week werkt voor een werkgever. Op www.stagemarkt.nl worden stageplekken aangeboden in de mobiele techniek.
Het mbo kent twee varianten: de beroepsopleidende leerweg (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De studielast is met 1.600 uren per schooljaar gelijk. Het verschil tussen bbl en bol zit vooral in onderwijsuren en onderwijs gecombineerd met een baan. Daarnaast zijn er nog andere verschillen, bijvoorbeeld het ontvangen van salaris, recht op studiefinanciering en een ov-jaarkaart om gratis te reizen.
De machines zijn allemaal net een tandje groter dan je denkt.
De beroepsopleidende leerweg (bol)
De meeste studenten in het mbo volgen een bol-opleiding. Studenten krijgen veel theorie in de schoolbanken en ook huiswerk mee naar huis. Studenten volgen een korte stage om praktijkervaring op te doen. Studenten kunnen gratis reizen met een ov-kaart, ook als zij minderjarig zijn. Studenten reizen namelijk vijf dagen per week naar school.
De beroeps begeleidende leerweg (bbl)
Studenten in het mbo kunnen ook een bbl-opleiding volgen, mits zij 16 jaar of ouder zijn. Je gaat vooral werken en één of twee dagen naar school. Studenten leren vooral in de praktijk door zelf te doen en te ervaren. Studenten krijgen geen ov-kaart. Meestal krijgen studenten wel een reisvergoeding. Soms krijgen studenten ook een vergoeding voor de uren dat ze op school verblijven.
Evenveel uren, studielast gelijk
De studielast bij een bol-opleiding is minimaal 1.600 uren per schooljaar. Dat is wettelijk bepaald. Dit is inclusief uren voor huiswerk en zelfstudie. Bbl-studenten gaan deels naar school en maken huiswerk (850 uur per schooljaar), maar beginnen ook gelijk met werken (minimaal 610 uur per schooljaar). Daarnaast zijn er nog uren voor begeleiding. Studenten gaan ongeveer twee dagen naar school en de rest van de week aan het werk. De studielast is gelijk aan een bol-opleiding.
Verschillen tussen bol en bbl
Sommige studenten vinden het prettiger om te leren door te doen. Andere studenten willen vooral theorie leren en met studiegenoten aan projecten werken. De verschillen op een rij:
- bol-studenten leren vooral door theorie, bbl-studenten door te doen
- bol-studenten gaan vaak naar school. bbl-studenten zijn meestal bij een werkgever
- bol-studenten hebben recht op studiefinanciering (vanaf 18 jaar)
- bol-studenten hebben recht op ov-jaarkaart (ook onder de 18 jaar)
- bbl-studenten hebben doorgaans een arbeidsovereenkomst en ontvangen salaris
- bol-studenten hebben vooral contact met studiegenoten, bbl-studenten juist contact met collega’s
Beroepenveld
Met mobiele techniek kun je veel kanten op. Als mobiele technici wordt gevraagd wat ze leuk vinden aan het werk, komen twee dingen steeds terug: de afwisseling en vrijheid. Dat begint al op school. Het is een unieke mix van denken en doen: praktijkgericht leren en innovatief werken. Na de opleiding kun je terechtkomen in een van volgende sectoren: Landbouwtechniek, Veehouderijtechniek, Groentechniek, Tuinbouwtechniek, Industrie & Intern transport en Infra. Je kunt ook doorleren aan het hbo, om je verder te specialiseren. Bekijk om een indruk te krijgen van het vak – een van deze filmpjes.
Open dagen
Wil je meer weten over open dagen bij jou in de buurt, klik dan op een van de onderstaande logo’s.
Interview met Bas van Schie, 18 jaar, tweedejaars Monteur mobiele werktuigen
“Mijn vader was kraanmachinist en ik ging vroeger vaak met hem mee. Al vanaf dat ik heel jong was, wist ik dat ik later wilde sleutelen aan machines. Inmiddels zit ik in het tweede jaar van de opleiding. Die is 120 kilometer van mijn huis, maar gelukkig is er een campus waar ik doordeweeks woon. ‘s Avonds heb ik nu tijd voor opdrachten, daarnaast is het gezellig met de jongens en meiden onder elkaar. De stages zijn ook heel nuttig. In de lessen op school leer je het echte vakmanschap: hoe zitten machines in precies elkaar? Tijdens de stage kun je veel in de praktijk leren toepassen, bijvoorbeeld het uitlezen van storingen en afstellen van machines met de laptop. Voor mijn opleiding – en omdat ik het leuk vind – ga ik ook naar technische beurzen. De Bauma bijvoorbeeld in Duitsland, dat vind ik de mooiste. Alles wat mijn interesse heeft, staat er en het materieel is net allemaal een tandje groter dan je denkt.”
De Tim nieuwsbrief
Ontvang ieder kwartaal de laatste nieuwtjes op het gebied van techniek & mobiliteit. Schrijf je nu in voor de Tim nieuwsbrief