“EEN KART OMBOUWEN ALS
EERSTE PROJECT; HEEL VET!”

Leren doet hij graag, maar sleutelen vindt hij minstens zo leuk. Thim (19) ging na zijn havo daarom op zoek naar een technische opleiding die een combinatie van hersens en handen is. En die vond hij in Specialist Mobiele Techniek (SMT): “Het is de perfecte opleiding om een brede basis voor techniek te leggen, zodat je nog alle kanten op kunt.”  

“Die omgebouwde kart trok mijn aandacht”

Aanvankelijk kwam Thim naar een de open dag van een andere technische opleiding op het Friesland College te Heerenveen, maar eenmaal binnen trok SMT direct zijn aandacht. “Bij de stand stond een kart. Daar hadden de eerstejaars studenten zelf aan gesleuteld, om daar vervolgens mee te gaan racen tegen andere scholen. Wij zijn daar in mijn eerste jaar ook mee doorgegaan. Heel vet! We hebben veel aan het ding gedaan: de elektromotor omgedraaid voor een betere gewichtsverdeling, meer ruimte gemaakt voor de coureur, meer kracht uit de motor kunnen halen, en nog veel meer. Met succes, want we werden tweede tijdens de First Electro League tussen mbo’s en ROC’s landelijk.”

“Tijdens stage valt alles op zijn plek”

Tweedejaars is Thim inmiddels. En dat betekent niet alleen heel veel vakken verder, maar ook twee stages. “Je leert zóveel tijdens deze opleiding. Van natuurkunde tot pneumatiek en van metaalbewerking tot hydrauliek. Het is echt techniek op z’n breedst. En het mooie is dat de theorie helemaal op zijn plek valt tijdens de stage die je elk jaar loopt. Ik werk nu bijvoorbeeld voor een hydrauliekbedrijf waar kranen worden geïnstalleerd. Dan krijg je een schema onder je neus dat je op school ook voorbij hebt zien komen, maar in de praktijk gaat het belletje pas écht rinkelen. Dat komt ook wel doordat je direct veel verantwoordelijkheid krijgt. Door veel samen te werken en vragen te stellen wanneer nodig, weet je met de dag meer. Heel interessant.

“Mijn eigen projectje: een Mini uit 1972 opknappen”

Wat ik precies met deze opleiding wil gaan doen, weet ik nog niet. Maar dat hoeft ook niet, het mooie is juist dat ik nu zoveel kanten op kan. Voor nu vind ik het al heel cool dat ik de kennis die ik tijdens mijn lessen opdoe, direct kan toepassen tijdens een hobby van mij: een kapotte Mini uit 1972 opknappen. Daar gaat nog behoorlijk wat tijd in zitten, maar dat vind ik alleen maar leuk. En dat het ook nog eens leerzaam is, is heel mooi meegenomen. Want heel veel leren, dat is toch echt wel waar ik tijdens deze opleiding voor ga. En of ik dan uiteindelijk mijn vak maak van het tunen van snelle auto’s, lastige softwareproblemen binnen de landbouw en bosbouw oplossen of iets compleet anders, dat zien we nog wel. Ik weet zeker dat ik er na deze uitgebreide opleiding achter ben waar ik mijn vak van wil maken.”

“De opleiding is zó leuk,
ik ben er zelfs in mijn
vrije tijd mee bezig”

Interview met Thim (19), student Specialist Mobiele Techniek